Tabletter är smarta. Om tabletter inte skulle finnas skulle det vara svårt att få i sig mycket av det kosttillskott som säljs idag. Nu kan du göra egna tabletter med en tablettpress. Glukosamintabletter är bara en av alla de tabletter som kan tillverkas.

dragerad

En tablettpress passar till flera produkter

Du kan tillverka flera sorters tabletter med din tablettpress. När dina glukosamintabletter är klara kan du fortsätta med nya sorter.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. De fungerar utmärkt mot ledsmärtor. De omvandlas till smörjvätska i lederna. Har alltid varit ett kosttillskott fram till för några år sedan.

Sen klassade läkemedelsindustrin glukosamintabletterna som läkemedel. Man minskade tabletterna till 625 mg och begränsade dosen. Det behövs nämligen 1500 mg (2 X 750 mg tabletter) för att det skall fundera ordentligt.

Efter en tid kom problemen tillbaka. Det ledde till att man fick tabletter på recept istället. Om man vill ha de starkare tabletterna kan man köpa de som är avsett för djur. Lång nästa.

Du kan enkelt hålla ren maskinen. Man använder släppmedel som hjälper till. Även formen har en användarvänlig utformning.

Du kan pressa i olika volymer

Rätt tablettpress ger rätt volymer. mikrokristallin
Det tar en stund innan det blir klart men det är ingen evighetslång väntan.

Tekniken för den här typen av pressar är avancerad så man kan få en färdig produktion på mycket kort tid. Maskinens stans pressar samman tabletterna. Olika former ger olika utseende.

Den kan producera flera 1000-tabletter. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer flera olika tablettpressar.

Stora maskiner kan ha upp till 32 huvuden. Den kraftfulla motorn gör att tillverkningen går lekande lätt.
Om en enkelhövdad maskin gör 2000 tabletter på en timme så gör den 32-hövdade 64000.

Genom tablettens sammansättning blir den enkel att hantera. Kalciumaskorbat är perfekt att göra tabletter av.

Provar man att stansa strösocker jammar maskinen och stoppet är mycket svårt att få loss. Saigonkanel kan du inte heller göra tabletter av. Sådana ämnen brukar man fylla i kapslar.

Det finns olika klibbmedel som du kan använda. men det vanligaste medlet är mikrokristallinisk cellulosa. 20% inblandning är vanligt men det finns ingen övre gräns.

När det gäller släppmedel så är magnesiumstearat det vanligaste. Allt finns att köpa på allt-fraktfritt.se.

Pulver lägger sig oftast överst i blandningen. Du måste använda maskiner oavsett volym. Eller blanda för hand med en stor plastsked och titta på vad man gör.

Blanda i klibbmedlet första. Sedan mixar du i släppmedlet, blanda i max 5 minuter. Blir det för bra inblandat så blir tabletten skör.

Den färdiga tabletten ska hålla om den tappas i golvet. Det går också bra med en hårdhetsmätare.

Med 32 huvuden går tillverkningen riktigt snabbt. Då måste du kanske använda flödesmedel. Det kan behövas för att snabba på tillverkningen.

Ibland blandar man också i fett och sötningsmedel i tabletterna. Tablettens löslighet bestäms av vilka ingredienser du blandar i.
Med maskinen kan du göra egna halstabletter.

Man måste hålla rent vid tillverkningen

Tabletter som ska intas som medicin eller kanske som kosttillskott får inte komma med bakterier eller ämnen som är farliga för oss människor. Därför är hygienen viktig vid tillverkningen.

Maskinen måste rengöras ofta för att vara hygienisk. Alla ytor måste kontrolleras. Blandningen kan bli farlig då.

Vissa ingredienser kräver att du är extra noggrann. Då är det viktigt hur du är klädd.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

Om tabletterna faller sönder har du ingen nytta av en tablettpress. Det är särskilt vanligt om man handskas med maskinen på fel sätt. Om du använder klibbmedel så funkar det.

Då håller den länge. De blir mer attraktiva att använda. Oftast finns det fler verktyg som du kan köpa till. Då kan du tillverka fler storlekar. Stansen är fullt ställbar.

Använd maskinen rätt för att skydda den. Den kan då vara till nytta för många projekt och tillverka tusentals tabletter på mycket kort tid.