En maskin kan i vissa fall vara lämplig till flera olika projekt. Men när man tillverkar spik så har man inte riktigt samma tanke på hur olika material påverkar varandra som då man tillverkar tabletter.

Tabletterna som ska användas som medicin kan ju blandas om små delar av tidigare tablettproduktion överförs till en ny tablettproduktion. Om man använder en tablettmaskin är det viktigt att hålla isär ingredienserna.

Tänk på detta när du ska tillverka tabletter

Innan processen med att tillverka tabletter kan börja måste du se över din arbetsstation. Större produktioner kan behöva en lista.

Kanske är det någonting du behöver som fattas? Din tablettmaskin får inte innehåller några rester. Alla ytor ska vara rena.

Var försiktig med hur du hanterar materialet. Om du jobbar tryggt och säkert kommer det att gå bra. Det kan också vara mycket bra att inte producera mer än en typ av tablett samtidigt. Detta för att helt utesluta att blandning uppstår.

När du är klar ska du tvätta alla maskiner, även de som inte använts. Det är viktigt att du följer GMP, tillverkningsseden. Det hindar att misstag uppstår. För att vara på den säkra sidan kan du journalföra det också.

Det behöver du

Innan du börjar tillverka tabletter måste du se till att verktygen är rena. Man får inte glömma människan i detta. Det är viktigt att du är korrekt klädd.

Linne är ett material som inte fäller. De som jobbar vid tablettmaskin måste också ha rätt kläder. Arbetskläderna bör vara sådana att de täcker hela kroppen. Att tvätta händerna ska vara en rutin. Det minimerar risken för att bakterier och virus landar i medicinen som tillverkas.

När man är klar kan man dra igång en tvättmaskin. Sedan kan man byta kläder och köra igång igen. Om du inte kan tvätta. Vissa tvättmedel är farliga att använda då de stannar kvar på kläderna.

Glöm inte bort att skydda dig vid produktionen. Handskarna måste vara av bra kvalitet. På så vis hålls tabletterna skyddade.

Tänk på att använda rätt skor. tablettpress
Du behöver ju bra stöd när du står vid tablettmaskinEN. Vissa skor är bättre än andra för detta ändamål.

Droger som kan vara extra känsliga att jobba med

mikrokristalinsk

Viss medicin kan reagera med andra produkter. Tänk på det när du använder hormoner med levande mikroorganismer. Då måste du ha särskild skyddsutrustning.