Tabletterna blir snabbt klara och ser bra ut. Det måste ju finnas släppmedel i tabletter. Om man inte använder det blir tabletterna svåra att ta ur formen.

Ett mycket bra släppmedel är magnesiumstearat och det används flitigt vid produktion av tabletter. Då ploppar de ut lätt. Formen håller sig och de är redo att paketeras.

Men vad är magnesiumstearat?

Det är inte konstigt att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter då det är vad det handlar om. Det är som en tvål med magnesium och stearat.

Om du använder Magnesiumstearat får du en blank yta på tabletterna. Normal dos handlar om 0,5 till 1%. Blanda det sist och inte alltför länge maximalt 5 minuter. För lång blandningstid kan förstöra tabletten.

Magnesium stearat kan inte lösas av vatten. Det kommer som ett pulver som kan användas i pulverblandningen som pressas till tabletter. Det här är ett ämne som är säkert att använda då man formar tabletter som ska intas som medicin.

Snabb produktion är ett måste

Det ska gå fort idag. Modern teknik har snabbat på tillverkningen. En automatiserad process kan dessutom paketera snabbare.

Inga människor behövs i tillverkningen. Men även maskiner kan göra fel, då kan man stoppa processen och rätta till det.

En tablettpress kan göra upp till 3 000 tabletter i timmen. Då används ett stanshuvud. Det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då går det fort.

En duktig operatör kan snabbt finna anledningen till att pressningen måste avbrytas men den kommer inte att vara tabletter som fastnar i stans. tablettpress
Om man använder släppmedlet magnesiumstearat slipper man det problemet helt.

Tillverkningen måste flyta på. Om en stans blir klibbig så betyder det ofta tvärstopp, jam i maskinen som måste köras baklänges och det kan sitta hårt innan det lossnar. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

filmdragerade

För att det ska flyta på bra måste klibbmedlet bestå av 20 % och släppmedlet uppgå till 1 %.

allt-fraktfritt.se säljer alla ingredienser du behöver.

Det är viktigt med en bra produktion

För att tillverkning av tabletter ska bli smidig och snabb så måste man ha god planering. Det gäller släppmedel i tabletter såväl som andra moment.

Om du är noga spar du både tid och pengar. Du kan vinna mycket på att kontrollera släppmedlet. Då blir det bäst resultat.

Men du får inte slarva med något moment då kan processen gå förlorad.