Det är jättemånga som troligen knappast kan tänka sig livet förutan.

Idag finns det många olika sötningsmedel som inte gör att man ökar i vikt. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.

Men sackarin är absolut icke det enda eller ens det bästa alternativet för normalt socker.

Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

En orsak till att sackarinet är populärt bland diabetiker. Sackarinets sötningseffekt på cirka 500 ggr mer är socker, är smått otrolig men tyvärr finns det en bismak av metall som inte uppskattas av alla.

Sukralos är ett annat alternativ när man söker ett alternativt sötningsmedel som dessutom smakar verkligt gott och är nästan fritt från kalorier.

Här får man också omkring 500 gånger sötare effekt än vanligt socker och sukralosen går att hetta upp så man kan använda detta medel i bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.

Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Du hittar Aspartam i många produkter som marknadsförs för viktminskning och det bryts ned till fenylanin vid användning.

Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.

Förutom de articifiella kan man finna även 100 % naturliga och dessa är mycket populära

Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.

Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
Stevia finns att tillgå som sötströ och är som namnet säger ett slags strösötmedel fast mycket nyttigare än vanligt strösocker. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.

Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.

Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.

I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.

Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.

När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.