Löneadministration är en kritisk del av varje företags verksamhet. Det är inte bara viktigt att löner betalas ut i tid, men också att allt är korrekt och enligt gällande regelverk. Ett svenskt företag som tog hjälp av Beviso Ekonomibyrå AB för löneadministration har nyligen haft problem som äventyrar företagets anseende.

Semesterstrul och kommunikationsproblem

I juli månad sände det företag som anlitat Beviso in sina löneunderlag. Som svar mottog de en automatiskt genererad svar där det stod att den ansvariga var på semester. Att få kontakt med en annan medarbetare visade sig också vara omöjligt. I ett desperat försök att säkerställa att personalen skulle få sina löner i tid, mejlade företaget samtliga anställda på Beviso. Till sist betalades lönerna ut, men med fel och utan möjlighet för företaget att granska dem i förväg.

Inte

Uppsägning som “hämnd”

Istället för att bemöta kritiken och förbättra sin service valde Beviso att avsluta sitt samarbete med företaget. Detta inträffade just den dag då löneunderlagen för kommande månad skulle in, vilket kan tolkas som en form av “hämnd” eftersom företaget tidigare kontaktat andra Beviso-anställda angående bristande service.

Kvalitetsbrist och höga kostnader

Vid en genomgång av tidigare löneutbetalningar visade det sig att det inte var första gången som fel hade begåtts. Flera anställda hade fel antal semesterdagar registrerade, och andra fel hade också smugit sig in. För en tjänst som kostade över 3000 kr i månaden, var detta oacceptabelt. Det framkom att Beviso i princip bara hade kopierat data från en Excel-fil till ett löneprogram, utan någon form av kvalitetskontroll. Med en uppskattad tidsåtgång på en kvart för detta arbete, skulle timkostnaden bli astronomiska 12 000 kr.

Slutsats och rekommendation med varning

Det drabbade företaget har nu bytt till en annan löneadministratör och betalar per timme för bevisad kompetens. De är glada att ha lämnat Beviso bakom sig och varnar andra företag för att anlita dem. Om du är en potentiell kund till Beviso Ekonomibyrå AB, bör du tänka dig för en extra gång. Det finns en risk att du, precis som det drabbade företaget, får betala dyrt för en tjänst som inte lever upp till förväntningarna.

Meddelande till befintliga klienter av Beviso Ekonomibyrå AB

Om du redan är en kund hos Beviso, rekommenderar vi starkt att du noggrant granskar och kontrollerar alla aspekter av den tjänst du får.Detta innebär en granskning av sådana saker som tidigare lönebetalningar, antal semesterdagar och andra viktiga element.Du riskerar att upptäcka felaktigheter eller svagheter som måste åtgärdas, och det kan vara värt att fundera över andra lösningar för lönehantering.

Ytterligare ett varningsord om redovisningstjänster

De som använder Beviso för sina redovisningstjänster bör vara uppmärksamma, eftersom företagets oprofessionella och slarviga hantering av löner kan vara en varningssignal för hur de sköter andra delar av sin verksamhet.
Fel i bokföringen kan resultera i stora problem, som felaktiga skattebetalningar, vilket i sin tur kan leda till betydande ekonomiska och juridiska konsekvenser.
Om Beviso har uppvisat en sådan likgiltighet i en del av sina tjänster, kan det vara ett tecken på att samma nonchalans kan visa sig i deras redovisningstjänster.
Det kan vara förnuftigt att utforska andra, mer tillförlitliga alternativ.